Montare pavaje

Deoarece credem în munca bine făcută, iată câteva sfaturi din partea noastră!

Din momentul în care vă propuneți să vă reamenajați grădina sau orice alt spațiu exterior trebuie să vă gândiți nu numai la schițarea unui plan, estimarea terenului și alegerea pavajului potrivit, ci și la montarea acestuia. Prin alegerea unui montator specializat excludeți un număr mare de probleme care pot apărea cu trecerea timpului pe o suprafață pavată.


Pentru ca o suprafață să fie stabilă și rezistentă tipului de trafic pentru care a fost destinat inițial, este nevoie de respectarea pașilor de montare. Înainte de a începe lucrările asigurați-vă că proiectarea este corectă și aveți la îndemână cantitatea necesară de materii prime și pavele.


Pașii de montare

1. Pregătirea terenului

Primul pas este stabilirea cotelor. Este foarte important să stabilim de la bun început unde vor fi gurile de canalizare, adică cum adunăm apa de pe suprafața pavajului în urma precipitațiilor. După acest pas urmează delimitarea cu o sfoară a zonei în care se efectuează lucrarea. După care se îndepărtează un strat de teren și se realizează o fundație stabilă. Grosimea stratului îndepărtat poate varia în funcție de tipul pavajului și a traficului pentru care este destinat. Urmează apoi acoperirea suprafeței excavate cu un strat de piatră spartă de 0-63 mm, înaltă de 30 cm. După compactarea acestuia se așterne un strat de 10 cm din piatră spartă de granulație 0-32 mm care se compactează.

2. Montarea bordurilor

Bordurile se montează conform cotelor pe o fundație de beton care poate varia în funcție de mărimea bordurilor. Elementele de delimitare au mai mult decât o funcție estetică. Bordurile de beton sau piatră naturală ajută la fixarea în loc a pavajului, au o durabilitate sporită și protejează împotriva alunecărilor de teren.

3. Pregătirea patului pentru pavaj

Suprafața pe care vine montat pavajul se umple de obicei cu nisip, însă nisipul nu reprezintă cea mai bună soluție, deoarece acesta poate fi spălat ușor din cauza precipitațiilor și astfel pierde din stabilitate. De aceea după așezarea bordurilor, suprafața excavată este umplută cu un sort de granulație 4-8 mm. Urmează astfel compactarea și nivelarea acestui strat cu ajutorul plăcii vibrante și se asigură și o pantă de scurgere. Acesta va fi suprafața finală înainte de montarea pavelelor.

4. Montarea pavajului

Așezarea pavelelor se începe dintr-un colț de 90° sau de la o linie dreaptă, astfel se evită tăierea dalelor. Elementele se montează conform înălțimii, unghiului și liniei de fugă și se lucrează mereu din punctul final al suprafeței deja montate. Marginile pavelelor sunt tăiate cu ghilotina sau flexul de disc diamantat. Pentru fixarea elementelor, suprafața pavelelor se bate ușor cu ciocanul de cauciuc. După așezarea primelor pavele, se verifică cu bolobocul nivelul suprafeței.

Un aspect deosebit de important la pavarea unei suprafețe de teren este asigurarea posibilității de colectare și scurgere a apei pluviale, respectiv drenajul din împrejurimea clădirilor. În această situație este indicat direcționarea apei pluviale în exterior, respectiv către gazon, iar suprafața spațiului pavat trebuie să aibă un unghi ușor înclinat.
Însă în cazul precipitațiilor abundente o soluție mult mai practică este utilizarea rigolelor de scurgere, acestea gestionează în mod eficient apa pluvială creând un mediu ambiental curat.


5. Umplerea rosturilor

Suprafața finală este presărată cu un strat fin de nisip uscat de granulație 0-2 mm, după care se tasează cu placa vibrantă pentru nivelarea denivelărilor. Se repetă acoperirea suprafeței cu nisip fin și se înlătură excesul. Fixarea și vibrarea pavajului se fac doar pe timp uscat. Rosturile trebuie reumplute periodic!

Servicii de montare pavaj

Realizăm lucrări în toată țara, oferind calitate, precizie și profesionalism.